99# Bersyukur - be grateful

Bismillah. Alhamdulillah.

Life has always be unpredictable. Sometimes we feel like we are on the top of the world. Sometimes we feel like we are at the very bottom of the world. Most of the time, we are being ungrateful for what we have. Allah beri kita air jus oren, kita merengek sebab teringinkan Chocolate Milk Shake. Allah beri kita nasi lemak rendang, kita sibuk mengidamkan Beef Lasagna. Bila tercampak di negara lain, hari-hari dihidang Chocolate Milk Shake, masa itu sibuk pula mengenangkan fresh oren yang diblend di warung tepi jalan. Bila hari hari dijamu Lasagna, masa itu sibuk pula kita kepinginkan nasi lemak. Nasi lemak sambal ikan bilis pun good enough though without rendang, sambal sotong, sambal kerang, sambal paru and the list goes on.

That is how ungrateful we are. Tak pernah rasa cukup. Sering lupa bersyukur. Kan?

Sehari dua ini kehidupan saya sedikit memenatkan. Bulan April ini sedikit sibuk untuk saya dalam hal kerja. Isnin baru-baru saya baru selesai coordinate satu program integriti di tempat kerja saya. Minggu depan ada dua kerja luar kawasan.

Isnin lalu pulang dari kerja saya terus memandu ke Selayang. Dipertanggungjawabkan menjadi bibik tambahan untuk mengawasi pergerakan anak-anak buah memandangkan ibu bapa mereka ber-honeymoon. Adatlah bila tiada anak, orang 'sewa'kan anak dia untuk kita jaga. 'To gain experience' kata mereka.

And you should know how bad is the traffic kalau dari Bangsar ke Selayang dan dari Selayang ke Bangsar. Ya Tuhan, I can complete 10 blog entries kot kalau nak menghabiskan masa menghadap jam tu. Cuma, tak rajin la nak tulis blog.hehe. Semalam pagi keluar rumah 630, sampai pejabat 730. Not a good timing. So today I tried a different plan. Keluar rumah jam 615-620 macam tu, sampai pejabat pukul 700. Still, time wasted tapi at least, I did better this time.

So it made me realize that in life, you have to be grateful for what you have. Yes, you are stucked in a heavy traffic but at least you are driving a car. You are not wet even if it is raining. What if you are riding a motorcycle and it rains heavily?

Yes you are tired because you have worked the whole day and yet you still have to spend hours to reach your destination but at least, you receive good pay every month. What if you work like hell yet you are paid RM500 per month?

Moral of the story, be grateful. Jangan asyik kenang apa yang kita tak ada, tapi hitunglah apa yang kita ada. Banyaknya tak terkira. Subhanallah,

Dan everyday, niatkanlah bekerja itu kerana Allah swt. Barulah kerja menjadi ibadah.
Bukan jadi satu perkara yang takde pekdah. Kan?

Oh yes, today I do not have to go back to Selayang because my sister and BIL are coming back home. So they can look after their kids themselves.

Thank you for the extra-responsibility granted on me!haha.

At least I felt like Siti Nurhaliza sebab semua sibuk 'nak tidur sebelah Mama Aten' dan bila nak makan ke nak tengok tv ke semua sibuk 'nak duduk sebelah Mama Aten'. Berebut bagai nak rak. Letih aku.haha.

Dan hari ini, boleh tengok rumah kita kucing buat party ke macam mana?
Apa-apa pun, bersyukur!


Comments